FAQ

Waarom schaats je zoveel makkelijker op Free-skates?

Free-skates bieden een grote mate van stabiliteit door de stevigheid van de schaats en het lage zwaartepunt ten opzichte van andere soorten schaatsen. Bovendien biedt de combinatie met de comfortabele Salomon schoenen een schaats die je met voldoende steun in de enkels, met meer ontspanning en plezier laat schaatsen.

Moet ik bij het kiezen van een Salomon-schoen rekening houden met of ze groot of klein vallen? Moet ik een maat groter kiezen ivm ruimte bij de tenen?

Het is lastig om hier een goed antwoord te geven. Over het algemeen is het belangrijk om te kiezen voor een schoen die goed past. Klinkt als een open deur, maar de Salomen schoenen hebben een andere leest wanneer de schoenen wat “sportiever” zijn. Deze zijn wat smaller bij de voorvoet. Daarnaast zit er bij veel schoenen een verstelbare “heelstrap” waarmee de hiel kan worden gefixeerd door deze iets strakker te trekken. Bovendien kunnen de schoenen worden verwarmd en uitgedrukt op “knellende” plekken.
 
Ons advies: zoek een dealer op en pas verschillende modellen. Als je toch eenmaal geld besteedt aan dit soort schaatsen/schoenen kan je er maar beter voor zorgen dat je de juiste keuze maakt, want daar heb je jaren plezier van. 

Natuurijs of ijsbaan?

Alle Free-skates zijn geschikt voor gebruik op de ijsbaan en het natuurijs. Met de juiste ronding rijdt je makkelijker door de bochten op de ijsbaan en voel je je meer vertrouwd door de ondersteuning van de voeten en enkels.
Op natuurijs ligt vaak een laagje sneeuw of schraapsel, dat behoorlijk kan afremmen bij de traditionele, van de wedstrijdsport afgeleide schaatsen met ronde ijzers. Het aluminium T-profiel van Free-skates biedt echter veel minder weerstand; ook wanneer je niet op een mooi geveegde baan schaatst.

Waarom val je minder snel met free-skates?

De gewichtsverdeling van de schaatser op de schaats is zo geconstrueerd dat je makkelijke "achterop" zit, waardoor eenvoudiger over scheuren en hobbels rijdt.
Bij de modellen "Tour" en "Marathon" kan je de gewichtsverdeling naar eigen instellen door dat deze zijn uitgevoerd met MPS.

Wat is Multi Positioning System(MPS)?

MPS biedt de mogelijkheid de positie van de schoen ten opzichte van de schaats te traploos verstellen in zowel de lengte- als de breedterichting. Met deze verstelmogelijkheid kan de balans van de schaatser per voet worden geoptimaliseerd. Sommige schaatsers hebben hiervan profijt bij het rijden van bochten op de kunstijsbaan. Andere schaatsers prefereren een positie meer naar achteren voor slecht natuurijs. Maximale optimalisatie van je schaatspositie is hierbij mogelijke. MPS is beschikbaar op de modellen "Tour" en "Marathon".

Wat is Full Return System (FRS)

Het veermechanisme van het klapsysteem van de schaatsbinding zorgt voor een goede terugvering van het ijzer na de afzet. Sommige schaatsers willen graag een actievere terugvering dan dat standaard door het klapsysteem wordt geleverd. Hiervoor wordt een eenvoudig maar doeltreffend accessoire aangeboden in de vorm van een elastiek en montage dopjes. Deze accessoire heet FRS.
Dit accessoire zit standaard bij het houten "classic" model.

Vraag: Hoe bepaal je de keuze van de schaatslengte?

Het beste is om rekening te houden met de eigen lengte. In het verleden toen er nog met vaste ijzers gereden werd, hebben de fabrikanten gekozen voor een koppeling tussen de schoenmaat en de lengte van het ijzer. Meestal hadden ijzers dezelfde lengte voor twee of drie oplopende schoenmaten. Free-skate is verkrijgbaar in verschillende lengtematen, die onder alle schoenen toepasbaar zijn. Nu kan iedereen dus zelf kiezen en dan komt de eigen lengte weer te voorschijn als richtinggevend.

Tot 1,65 zou je S kunnen nemen, daarna tot 1,75 een M tot 1.90 een L en boven de 1.90m een XL.

Daarna kan nog eens gekeken worden naar de schoenmaat. Als je, bij voorbeeld, 1.78 bent en een schoenmaat 39 hebt, dan zou je beter kunnen vasthouden aan een M. Je bent aan je voeten immers wat minder lengte gewend. Maar als je 1,87 bent met een schoenmaat 45, dan past een XL weer beter.
Naast deze vuistregels, speelt het uiterlijk voor veel mensen een rol. Een grote voet met een kleine schaats, vindt men soms geen gezicht. Maar ook  "geloof" speelt een rol. Als je naar de Canadezen en Koreanen kijkt bij de World Cups, dan rijden die bijna altijd op ijzers die twee tot drie cm langer zijn als waar we in Nederland op zouden rijden. Is geen wetenschappelijk bewijs voor, maar eerder een lokale gewoonte of een visie van de trainer.
Uit eigen ervaring kunnen we meedelen dat we experimenten gedaan heb met kortere en langere ijzers dan zouden passen bij een bepaalde lengte. Na enige gewenning waarbij je beweging zich een beetje moet aanpassen merkte  men eigenlijk geen verschil. In geval van twijfel is het goed om met een van onze dealers te overleggen wat het beste past.

Welke ronding hebben free-skates?

De meest gebruikte ronding is 23 meter. Hiermee heb je altijd voldoende druk voor een goede afzet, maar heb je tevens een goede sturing van het ijzer.
Met een vlakkere ronding (24 of 25 meter) kan de schaatser wat makkelijker, en soms ook harder, afzetten. Een vlakkere ronding vraagt echter weer wat meer inspanning, om de schaats in de juiste richting te sturen. Laat je adviseren door een van onze dealers.

Hoe vaak moet je slijpen?

Het hangt natuurlijk van het gebruik af hoe vaak je moet slijpen. Daarnaast speelt de kwaliteit van het ijs een belangrijke rol. Op plaatsen met meet stof in de lucht zullen de ijzers sneller bot worden. Doorgaans is het goed om je schaatsen na vijf tot tien gebruiskuren te slijpen. Als je zelf slijpt is het goed om minimaal twee keer per jaar je ronding te laten controleren/inslijpen. Hiermee weet je dan zeker dat je materiaal in orde is.

Waarom hebben free-skates een hardheid van 60 Rockwell?

De hardheid van het schaatsmes wordt aangegeven in de maateenheid Rockwell. Free-skate produceert al haar messen met een hardheid van 60 Rockwell, omdat gebleken is dat dit het optimum is voor goed schaatsprestaties voor onze doelgroep.

De zin en onzin van "hardheid".

Alle argumenten met betrekking tot de hardheid staan hieronder op een rijtje:

1) Wedstrijdschaatsers maken tegenwoordig vaak gebruik van hardere ijzers; soms tot wel 68 Rockwell. De idee hierachter is dat de glij-weerstand van de schaats afneemt naarmate de hardheid van het mes toeneemt. Dat is weliswaar correct, maar kan tegelijkertijd ook wel weer gerelativeerd worden. Meestal rijden wedstrijdschaatsers op perfect geprepareerd ijs. Bij perfect geprepareerd ijs is de glij-weerstand van het ijzer te echter te verwaarlozen. Bovendien wordt bijna 100% van de weerstand die schaatsers moeten overwinnen, veroorzaakt door de luchtweerstand van de schaatser zelf.

2) Daarnaast zijn hardere messen duurder in de productie en neemt de brosheid behoorlijk toe. Iedereen kent de beelden uit de natuurijstochten met schaatsers die een stuk van het ijzer misten. Een risico dat wedstrijdschaatsers misschien graag nemen, maar de free-skaters hebben meer baat bij te allen tijden betrouwbaar materieel.

3) Free-skates gaan langer mee omdat het gehele ijzer even hard is. Theoretisch kan je dus jaren slijpen tot er geen ijzer meer te zien is. Bij hardere ijzers heeft alleen het laatste reepje de bewuste hardheid en wanneer dat opgeslepen is, dan moet je nieuwe schaatsen kopen.

4) Bij het hardingsproces van Free-skate ijzers tot 60 Rockwell, behouden de ijzers hun "roestvaste karakter". Dat wil zeggen dat ze langer mooi blijven en niet meteen oxideren, wanneer je ze na gebruik niet meteen goed afdroogt. Hardere ijzers zijn doorgaans extreem roestgevoelig.

5) Tot slot. Hardere ijzers worden minder snel bot. Dat klopt, maar je moet ook weer langer slijpen voor ze weer scherp zijn. Tip voor de free-skater: Wanneer je schaatsen wat minder scherp worden, kan je de linker en rechterschaats verwisselen en heb je weer voldoende scherpte op de binnenkant voor een goede afzet. Een groot voordeel van de afneembare klapschaats.

Samenvattend: De 60 Rockwell waarmee Free-skate haar schaatsen produceert is de optimale balans tussen kwaliteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid.

Waarom heeft Free-skate geen webshop?

Op dit moment verkoopt Free-skate haar producten uitsluitend via de erkende dealers. Free-skates zijn een hoogwaardig en kostbaar product, waarbij de adviserende rol van de dealer zeer belangrijk is. Een optimaal begeleide keuze in de schoen/schaatscombinatie garandeert een jarenlang plezier in gebruik. Wellicht dat Free-skate in de toekomst wel een webshop gaat inrichten, maar dan zullen we toch voornamelijk via dealers blijven uitleveren, zodat we er als Free-skate zeker van zijn dat u die producten aangeschaft die het beste passen bij uw wensen.
Overigens hebben al onze dealers onze collectie in huis en dat betekent dat u altijd goed terecht kunt voor het passen en afwegen van de verschillende modellen. Tijdens natuurijsperiodes kan vanzelfsprekend het voorkomen dat bepaalde modellen, tijdelijk, niet leverbaar zijn. De beste tijd voor aanschaf van een nieuwe set free-skates ligt dan ook tussen september en december.

Waarom Salomon schoenen?

De unieke Pilot binding heeft zich in de praktijk getoond als meest stabiele en betrouwbare klap-binding. Salomon heeft voor deze bindingen een zeer compleet gamma aan schoenen die zich tevens onderscheiden door de kwaliteit en betrouwbaarheid.
Kwaliteit niet alleen in de zin "mooi" en "duurzaam", maar ook op het gebied van comfort en pasvorm. De meeste modellen zijn leverbaar met mannen- en vrouwenleest. En dat is echt onderscheidend voor de schaatswereld.
De betrouwbaarheid heeft ook een extra dimensie voor de schaatswereld. Betrouwbaar betekent doorgaans dat het materiaal lang meegaat, ondanks intensief gebruik. De betrouwbaarheid van de Salomon-schoen heeft echter ook betrekking op de gebruiker. Ook de gebruiker van de Salomon-schoen, gaat veel langer mee doordat koude, zere en vermoeide voeten verleden tijd zijn. Met Salomon/Free-skates kan iedereen gewoon uren achter elkaar met plezier schaatsen. En daar zijn vele andere schaatsenrijders dan weer jaloers op!